sâmbătă, 3 august 2013

Pamukkale - "zapada" din mijlocul verii

              Am o gramada de cunoscuti, care-si petrec vacanta aproape an de an la turci...In Kusadasi sau in Antalya.De obicei, cine merge acolo merge pentru serviciile minunate, odihna si relaxare si nu prea iese din hotel dar in zona Kusadasi ai cateva lucruri pe care chiar nu trebuie sa le scapi!Unul din ele alaturi de casa Fecioarei Maria sau Templul zeitei Artemisa din Efes care era considerat una din cele 7 minuni ale lumii antice puteti vedea terasele din calcar de la Pamukale. Sunt unice in Europa asa ca nu o sa aveti o alta ocazie in alta parte.In oras in Kusadasi exista cateva agentii de turism care-ti ofera diverse excursii in zona la preturi mult mai mici decat cele pe care le gasesti in hotel.Agentia cu care am mers eu se numeste Sundial si are mai multe birouri prin oras.A costat 30 de lire de persoana si au microbuze care vin si te culeg de la hotel te duc la locul unde trebuie sa ajungi si te readuc la hotel.Simplu, eficient, curat si rapid.Iar in toata excursia ai si o oprire la un hotel pentru a servi masa si a te relaxa pret de vreo doua ore in niste bazine termale...

       Ai un ghid care de obicei vorbeste vreo trei limbi straine si rupe in alte trei limbi cuvinte...sunt haiosi si bine informati.
Ghidul nostru...

     El ne-a povestit cum a ajuns acest loc patrimoniu UNESCO, cum a luat fiinta in antichitate orasul, fiind       un punct de intretaiere a rutelor de  comert in imperiul roman, cum cei bogati de atunci atrasi de clima si frumusetea locurilor...

                                

...au construit minunatii de case pe care acum arheologii le descopera, 
cum localnicii aproape ca ajunsesera sa-l distruga facand gratare si luand ca amintiri bucati intregi de calcar ( mai stim noi o tara unde se procedeaza asemanator ), cum familia Agnelli din Italia - patronii de la Fiat si Juventus sponsorizeaza an de an locul.
Intrarea se face in picioarele goale...lasi papucii aici alaturi de alte zeci de perechi.Nu te teme, nimeni nu o sa pofteasca la ei si o sa-i gasesti exact acolo unde i-ai lasat.

        De fapt si de drept...Pe niste dealuri sunt niste terase albe din calcar unde s-au format in timp bazine pline alimentate de apa calcaroasa, calda, acestea fiind de un alb stralucitor, caldura fiind mult peste ceea ce gasesti in afara acelui loc.Aveti nevoie de ochelari de soare si de ceva sa va acoperiti capul.Nu e musai dar e necesar.
        Descris asa locul asta pare lipsit de farmec si saracacios dar asta e ce se vede de la distanta...cand ajungi acolo lucrurile se vad atat de diferit iar "zapada" fierbinte, bazinele cu apa calda, minicascadele formate pe pereti, plantele putine care si-au gasit un loc pe peretele alb si trag sa stea in viata patand cu verdele lor albul imaculat...toate transforma parerea initiala in "merita sa fie patrimoniu UNESCO!"
         Trecand din terasa in terasa...desculta...prin apa calda...simtind pe piele apa rece care se scurge uneori pe peretii albi...locul este minunat...si iti intra in inima!



         In concluzie...vacanta de la turci poate imbina odihna cu calatoriile si la sfarsit ai si putere sa o iei de la capat in viata de zi cu zi ai si amintiri de neuitat.

Niciun comentariu:

Totalul afișărilor de pagină

Lista mea de bloguri