vineri, 9 august 2013

Amsterdam

Ce nebunie de oras...
       Am intrat in Olanda cu trenul venind din Belgia si jur ca desi nimeni nu ne a spus ca "gata sunteti in Olanda" mi am dat seama. Senzatia a fost "astia au terminat totul"! Totul e la linie, totul e ingrijit dupa ce a fost terminat. Autostrazi cum probabil la noi inca nu am gasit modalitatea de a le face macar pe hartie, se intretaie ciudat si totusi parca natural cu poduri, cai ferate, canale de apa si drumuri de tara prin campuri perfect ingrijite...


      Ajungi in gara si te buimaceste forfota. Biciclistii in Amsterdam sunt nu majoritari, nu la putere...biciclistii sunt stapanii orasului si vezi uimit cum merg cate doi, mama cu copil sau bunica cu nepotul...sau un tip care pare de la vreo multinationala la costum si cu o casca supercaraghioasa in cap.
     Nu e nimic din ceea ce ai mai vazut!Agitatia si aglomeratia...felul in care si respecta fiecare partea de drum pe care trebuie sa mearga. Cred ca cel mai periculos loc in Amsterdam nu e cartierul rosu la 2 noaptea, unde oricum gasesti politisti garla, ci pista de biciclisti la ora de varf!Aproape de gara e cea mai mare parcare de biciclete pe care am vazut o ever!Un bloc de vreo trei etaje arhiplin de biciclete!Doar biciclete! Poate in China sa mai fie asa ceva....Ma intreb si acum, cum naiba iti gasesti bicicleta acolo daca sa spunem...ai uitat unde ai pus-o pentru ca mancasei o prajiturica dulce cu ma...asta...ciocolata!
       Luat de pe net un city card costa 39 de euro si-ti da posibilitatea sa circuli 24 de ore cu orice mijloc de transport in comun si dreptul ( mult mai important ) de a intra moca la cateva muzee. Sau ca sa va conving daca va place berea,  25% reducere la Heineken Experience.

     Avand miscarea asigurata, a trebuit sa mergem first time la NEMO - muzeul de tehnica pentru copii, care e chiar langa gara, care e chiar langa port, care...e... chiar e!Nu prea ma pricep la tehnica dar in vaporul asta stilizat intelegi explicat la mintea copiilor cum naiba functioneaza toate dracariile pe care le folosesti zi de zi!

         Nu stiu daca in toata Olanda este la fel dar in Amsterdam toata lumea vorbeste engleza!Toti sunt binevoitori, explica, te indruma...de la tipul negru din tramvai care vinde bilete, vanzatorul din magazinul Gstar sau tipul care te imbie imediat dupa pod in cartierul rosu sa intri un pic, sa stai in barul lui de unde iese un miros dulceag de...patiserie imbunatatita si fum de la tigari legale acolo.
        E plin de muzee...Anne Frank - pustoaica evreica din al doilea razboi care a stat ascunsa intr-un pod,  pentru a nu fi deportata si a tinut un jurnal cu zilele petrecute asa, pana la urma ea fiind..nu va spun pentru ca trebuie sa cititi cartea !Asta e...de curand in romana... http://www.librarie.net/carte.php?id=173014&nia=86&niaadgr=I9qYX5&gclid=CI-mt86w7rgCFcJc3godMTMASg

Van Gogh....pentru cei care apreciaza si inteleg pictura...
          Si foarte aproape de asta muzeul diamantelor...Sunt cozi de obicei la toate.Mari!Pregatiti-va sau luati bilete de pe net si o sa aveti un fel de fast pass la unele din ele.
          Aproape e si semnul cu care sigur o sa vrei sa faci o poza.
       Daca tot am inceput scarpinandu-ne pe dos cu vizite in margini, a urmat si locatia fireasca  adica centrul orasului cu piata Dam. Centrul orasului cu Monumentul National, care-i omagiaza pe cei care au murit in cel de-al doilea razboi mondial sau cu celebrul muzeu al figurilor ( triste mi se par toate ) de ceara Madame Tussaud's.

      Iar de aici...la doi pasi celebrul Cartier Rosu! 
Cartierul Rosu merita un articol separat asa ca fiti pe faza la aventurile intre cei mai veseli, ciudati, aiuriti, nonconformisti si caraghiosi oameni din Europa!




        

Niciun comentariu:

Totalul afișărilor de pagină

Lista mea de bloguri