duminică, 4 august 2013

Ce mancam in..


Azi Viena...

            Minunata capitala a fostului imperiu...Eleganta, impecabila...cu palate si gradini ametitoare. Dar chiar si aici la fel ca  pe vremuri lui badica Neculai, care ajungea la imparatie cu jalba in protap, tot ti se face foame! Ma intreb si acum inca ce le a trecut prin cap celor de acolo cand au deschis restaurantul asta  "Die Centimeter". Nu am idee, dar cert e ca le merge atat de bine incat sunt raspandite prin Viena vreo cinci de felul asta.

Am intrat in unul din ele pe langa statia de metrou Rathaus.In spate pe niste stradute...nu-i greu de ajuns. Pe dinafara locul asta nu-ti produce cine stie ce fiori si te gandesti, vazand vreo trei masute afara unde naiba poti si tu sa mananci??Ei bine...poti!Inauntru e...sfarsitul oricarei diete!Sau stati un pic...Dukanul spune sa mananci doar carne,nu-i asa?Ei bine cred ca tipul s-a inspirat de aici! Numele asta ciudatel vine de la carnatul vandut la metru!Poti comanda 20 de cm...50cm...sau 2 metri de carnati!Problemele nu apar insa decat dupa ce vezi roabele de mancare sau farase sau platourile uriase cu aripioare sau costite de porc alaturi de sosuri!Voi cei ce tineti regim lasati orice speranta la intrare, numaratul de calorii si alte asemenea preocupari pentru ca te poti ingrasa si doar daca te lingi pe degete pe rand incercand toate sosurile!Ajungi la final sa te intrebi cum de s-a dus un platou atat de mare sau roaba sau...cred ca daca le ceri sa-ti aduca o galeata de aripioare o primesti instant!Baietii erau in largul lor mancand cu mainile si intr-un final te risti si tu lasand educatia deoparte si iti murdaresti mainile savurand bucati din bietele animale sacrificate!

      Roaba nici nu am curaj sa vi-o arat pentru ca deja mi s-a facut foame si sunt sigura ca o sa pun cateva zeci de grame pe mine doar privind poza!Iesi cu vreo 40 de euro mai putin in buzunar dar burta iti este recunoscatoare pentru ziua respectiva!!Aveti aici detalii despre locul asta http://www.centimeter.at/
      Sincer nu stiu despre ce sa va  spun mai repede...despre ciolanul din parcul Prater la 17 euro kg de la Schweitzerhaus, care vine cu stegulet in el, despre supa de vita absolut grozava de la restaurantul Kristerium, despre carnatii de pe strada pe care-i cumperi cu 4-5 euro si iti dau energie sa poti sa vezi si palatul si gradinile si sa urci si pana in varful dealului sau mai bine va povestesc despre snitelul urias din centru!
       De peste 100 de ani in Viena functioneaza cu brio un restaurant unde snitelul e la loc de cinste.Aproape de catedrala in centru dupa ce-ti astamperi foamea de vazut lucruri minunate e timpul sa-ti potolesti si stomacul dar de data asta intr-un loc pe masura orasului!Poate ca in viata ai nimerit prin vreun loc, preumblat, un snitel maricel...ei bine aici marimea chiar conteaza!Ca sa ajungi insa sa-l ai in farfurie ar trebui sa faci rezervare de acasa pentru ca sunt multi gurmanzi care poftesc la acelasi snitel ca si tine... Restaurantul asta vestit si vechi de prin 1905 se numeste Figlmueller si iti ofera la 13 euro cel mai mare mai gustos si mai aratos snitel in pesmet din viata ta!
       Din cate ne-a spus tipul care ne-a servit, cica aceste snitele sunt preparate exact la fel ca acum 100 de ani.Sincer...mancau bine pe vremea aia!
       Fireste ca in Viena gasesti de mancat si dulce!Adica dulcegarii, bunatati, prajituri, torturi, strudele...ce ar fi Viena fara strudele?Mi-e si greu sa scriu despre ele!Sa incercam sa lasam papilele gustative nebagate in seama cat o sa va povestesc la final despre inevitabilele tentatii dulci. 
Inghetata- Zanoni - la doi pasi de catedrala Sfantul Stefan - raiul celor care iubesc inghetata...
...gandeste te la un fel de inghetata la care ai poftit si nu ai gasit-o nicaieri...acolo o au!
         Demel - cofetaria fondata pare-se in 1786, care arata inauntru ca un palat aristocrat si unde poti vedea in spate in laborator, cum cofetarii prepara ceea ce tu tocmai o sa gusti.
        De la 4 euro in sus poti sa iesi din cofetarie, mandra posesoare a unei cutiute elegante, in care se afla o bucatica de dulce cu gust neasemuit, asta fireste dupa un timp indelungat in care ai privit vitrinele pline cu torturi, prajituri, strudele si alte asemenea si te-ai hotarat si razgandit de vreo 10 ori ce sa cumperi.
        Iar in cele din urma va recomand experienta totala a sacher-torte!Cu o reteta inventata in 1832, tortul asta cu un pret absolut simbolic de 6 euro feliuta iti ofera suprema senzatie de maxim in materie de dulce!Nu numai cum e servit nu numai cum arata...gustul e divin si daca il ratezi pofticioasa din tine o sa-ti reproseze forever!
Va doresc sa gustati din toate si va spun pofta mare!
        






Niciun comentariu:

Totalul afișărilor de pagină

Lista mea de bloguri